Fredrik ble årets Grensesprenger 2022 – fikk fast jobb som bonus

Grensesprenger skancirc 7 X6 A2122

Da Fredrik Dalen fra Stange meldte seg på Grensesprenger 2022, håpet han å vinne premien som dekker studielånet på masteren. Han fikk så mye mer: nå har han fast jobb i Skanska.

Grensesprenger skancirc 7 X6 A2122

– Jeg var overlykkelig over å ha vunnet førstepremien sammen med Torbjørn og Adrian på finalen i Trondheim i februar, der vi vant 152 000 kroner – hver! Dette betales ut som dekning av studielånet når vi er ferdige med mastergraden, forteller Fredrik.

– Dagen etter vi vant skjedde det mer: da ringte Skanska Norge og ville ha en prat, og det endte med at jeg ble tilbudt fast jobb. Så nå er jeg her!

Han ble ferdig med masteren i jus og eiendom på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i vår, og startet i Skanska rett etter sommerferien.

Vi møter Fredrik sammen med lagkameratene Torbjørn Danielsen og Adrian Søndergaard noen måneder etter finaleseieren i Grensesprenger. Nå besøker de Skanskas hovedkontor nederst på Grünerløkka i Oslo for å se mer av hva selskapet gjør for å bli klimanøytrale i 2045.

Grensesprenger skancirc 7 X6 A6540

Fredrik Dalen var på vinnerlaget i Grensesprengers første sesong, like før han leverte masteren i jus og eiendom på NMBU. Her intervjues han om seieren og hvordan han endte med fast stilling i Skanska.

Tenkte at det var mest snakk

– For å være ærlig, så tenkte jeg at Skanska kanskje var som mange andre store selskaper: Mye snakk og lite handling i klimasaken, innrømmer Fredrik.

– Men i løpet av Grensesprenger-konkurransen så jeg fort at Skanska både har store, hårete mål og en tydelig strategi for hvordan de skal innfri sin del av forpliktelsene i Parisavtalen. Her jobber det svært engasjerte og kompetente folk som har tydelige, grønne verdier – og det betød mye for at jeg takket ja til jobben.

Selv brenner Fredrik for å ta for seg de vanskelige oppgavene – fordi det aldri blir kjedelig.

– Det er ikke interessant å jobbe med enkle ting. Det er det vanskelige som er spennende, understreker den energiske hedmarkingen.


Grensesprenger skancirc 7 X6 A1591

Midt i finalehelgen i Trondheim tok Fredrik og lagkamerat Adrian Søndergaard en pause i arbeidet for å ta en statusrapport med konferansier og mentor Selda Ekiz. Selda er med også i den kommende finalen.

Vant finalen helt uten ingeniører på laget

– Grensesprenger var en kjempegøy konkurranse, fordi vi måtte tenke nytt og virkelig strekke oss for å bidra med innovative tanker om hvordan Skanska kan nå sine klimamål. Torbjørn er byplanlegger og Adrian tok sin mastergrad i eiendom og jus sammen med meg, så vi hadde en litt annen bakgrunn enn de fleste andre i finalen. Det at Skanska så verdien av vårt bidrag, viser hvor viktig det er for selskapet å koble på flere fagretninger for å kunne nå målene.

Hans råd til alle som vurderer å melde seg på, er enkelt:

– Bare bli med! Selv om vi ikke hadde vunnet, kunne vi se tilbake på en skikkelig kul helg i Trondheim sammen med masse spennende, kreative og morsomme folk. Kommer dere til finalen så dekker Skanska både reise, hotellopphold, mat og drikke, så her har du virkelig ikke noe å tape!