Skanskas klimasjef trenger deg

Grensesprenger randi 7 X6 A1718

Randi Lekanger er Skanskas toppsjef for miljø og bærekraft, og gleder seg til å møte deg i Grensesprenger-finalen i januar 2023.

Grensesprenger randi ingrid 841 A8805 4

Hun kommer til Grensesprenger for å se nye idéer fra unge innovatører som kan løse vår tids viktigste utfordring i bygg- og anleggsbransjen.

– Denne konkurransen er kjempeviktig for oss i Skanska, fordi vi trenger nye folk med innovative tanker og løsninger, sier Randi Lekanger.

– Disse folkene møter vi i Grensesprenger, der vi ikke bare kårer et vinnerlag – men også ser etter talentene vi trenger. Jeg synes det er ekstra gøy at en rekke av deltakerne fra forrige finale fikk sommerjobb hos oss etterpå – eller til og med fast jobb!

Talentkonkurransen som kutter studielånet

Grensesprenger er Skanskas egne talentkonkurranse der laget som hjelper Skanska å kutte sine klimagassutslipp på den smarteste måten får kuttet sitt eget studielån fra mastergraden.

I januar 2023 er det duket for en ny finalerunde i Trondheim, og allerede nå er lagene i ferd med å melde seg på. Randi Lekanger satt i juryen under finalen i 2022, der lag etter lag kom med sine forslag til hvordan Skanska kan nå målet om å bli et klimanøytralt selskap innen 2045.

Det ble hun optimist av:

– Vi visste ikke helt hva som ville møte oss, men det var utrolig inspirerende å se unge, nysgjerrige og fremoverlente studenter fra ulike fagretninger komme med helt nye tanker om arbeidet vi gjør. Vi har jo ikke alle løsningene vi trenger for å nå målene i Parisavtalen, som vi i Skanska har forpliktet oss til. For å finne disse løsningene, må vi tenke utenfor boksen.

Grensesprenger randi 7 X6 A2159

Randi gratulerer Adrian og Fredrik fra vinnerlaget SkanCirc, like etter at de ble ropt opp som vinnere på finalescenen i Trondheim. Nå gleder hun seg til en ny finale i januar 2023.

Satser stort på forskning og utvikling

Randi startet i Skanska som klimarådgiver i 2010. Da hadde selskapet vært ledende på grønn omstilling i flere år. I dag er Randi direktør for bærekraft og miljø, og stolt av at Skanska satser så stort på kompetanse, forskning og utvikling i sitt klimaarbeid.

– I Skanska har vi et mål om å redusere utslippene våre med 70% innen 2030 og være klimanøytrale innen 2045. Vi er godt på vei - ved utgangen av 2021 hadde vi faktisk nådd 49% reduksjon av klimagassutslippene fra Skanska på global basis, det er fantastisk.

Hun erkjenner samtidig at det er mye hardt arbeid som gjenstår.

– Vi trenger derfor grensesprengere som kan være med oss i jakten på løsningene for fremtidens bygg- og anleggsprosjekter. Og vi trenger ikke bare de beste ingeniørene, vi trenger nytenkere fra mange ulike studieretninger.

Trenger alle fagretninger for å nå målet

Vinnerlaget i 2022, SkanCirc, besto av studenter fra byutvikling, jus og eiendom på NBMU i Ås. Andre deltakere studerte bygg, anlegg og andre tekniske fag. For Skanska er det viktig å få med alle fagretninger i arbeidet for å kutte klimagassutslippene.

– De hardeste etappene er jo de som ligger foran oss. Og da trenger vi alle – fra geofag og VVS til statsvitenskap og økonomi, slik at vi sammen kan dra lasset og finne de beste løsningene på utfordringene vi står overfor. Derfor gleder jeg meg stort til denne runden av Grensesprenger, for å møte studentene og høre deres grensesprengende idéer!